Fan Club PHYTO Polska


Instagram

niedziela, 6 maja 2012

vinegrette

Właściwie każda sałata (masłowa, lodowa...) z tym sosem komponuje się rewelacyjnie.


Podstawą do jego przygotowania jest 1 łyżka soku z cytryny,


1 łyżka octu balsamicznego lub winnego i 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno. W razie potrzeby należy odpowiednio zwiększyć proporcje.


Najlepiej wlać produkty do słoiczka i dodać ulubione przyprawy: czosnek, sól, pieprz, zioła, ziarna słonecznika/pestki dyni. Słoik zakręcić, wstrząsnąć, odczekać parę minut i ponownie wstrząsnąć ;)
Do sałaty można dodać przeróżne skladniki; owoce, warzywa, nabiał, drób... Najlepiej polać sosem sałatę tuż przed spożyciem, wtedy produkty niepotrzebnie go nie wchłoną.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz