Fan Club PHYTO Polska


Instagram

sobota, 29 września 2012

zapiekany ser belgijski

Dzisiejszy wpis będzie naprawdę smaczny :) Podam Wam przepis na ciepłe danie, które wprost rozpływa się w ustach. Idealne dla smakoszy serów pleśniowych :)


 Oto składniki, które użyłam do przygotowania mojej dzisiejszej szybkiej i smacznej obiadokolacji :)


  • belgijski ser Val-Dieu. Można użyć także ser camembert firmy President.
  • świeży rozmaryn
  • młody czosnek
  • chleb razowy
  • dobrej jakości oliwa z oliwek


Serek firmy Abbaye Abdij jest sprzedawany w glinianej miseczce, co znacznie ułatwia jego przygotowanie. Nacinamy go i w tych miejscach umieszczamy pokrojone ząbki czosnku i listki rozmarynu. 
  • Na 180 g sera użyłam 2 ząbki czosnku i 1 gałązkę rozmarynu.
Ser polewam niewielką ilością oliwy z oliwek i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza na 20 minut, a chleb piekę przez ok. 5 minut. Następnie kroję grzanki w kostkę i podaję je z serem :)


Smacznego :)

17 komentarzy :

  1. O matko, ślinka mi cieknie... Jestem maniaczką serów i czasem mój obiad to właśnie tylko taki ser. Koniecznie muszę sobie zrobić <3

    OdpowiedzUsuń
  2. oj tak ;) jedna taka porcja to danie dla dwóch osób :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a w jakiej sieci można kupić ten konkretny serek w naczynku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kupiłam go w Almie :) i zamierzam gliniane naczynie wykorzystywać do zapiekania serków z innych firm :)

      Usuń
    2. a tak myślałam, ze to pewnie Alma, dzięki:)

      Usuń
  4. W jednej z książek Jamiego Olivera był bardzo podobny przepis, tylko z wykorzystaniem sera w pudełeczku - pycha :) Takiego w glinianej miseczce nie widziałam - fajny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo smakowicie, wygląda ten serek:) musze jak najszybciej przygotować taką kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jadłam już coś podobnego i było to niebo w gębie, ale to chyba bomba kaloryczna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój serek liczy sobie 585 kcal, więc jak na dwie osoby to ok ;) do tego łyżeczka oliwy i ok. 2 kromek chleba :)

      Usuń
  7. Jestem serojadem, więc na pewno spróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale pychota! I te świeże zioła - bardzo na plus!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ostatnio jadłam coś podobnego, niebo w gębie!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. mój żołądek domaga się takiego sera!:D

    OdpowiedzUsuń
  11. O, to dla mnie, to dla mnie! :D uwielbiam sery pleśniowe :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda niezwykle ciąąąąągnąąąąco:)

    OdpowiedzUsuń