Instagram

wtorek, 15 maja 2012

jajka

Przy wybieraniu jajek należy zwracać uwagę na kod, który jest na nich umieszczony. Konsumenta najbardziej powinna interesować pierwsza cyfra. Jest to: 0, 1, 2 albo 3.

0 - oznacza, że jajko pochodzi z hodowli wolnowybiegowej, a kury karmione są paszą ekologiczną. Takie jajka pochodzą najczęściej od kur zielononóżek. Jajka mają charakterystyczny smak i zapach, za którym ja osobiście nie przepadam.
1 - oznacza, że jajko również pochodzi z hodowli wolnowybiegowej, ale kury karmione są normalną paszą. Jeżeli kupuję jajka w sklepie, zazwyczaj wybieram właśnie te. Jajka są smaczne, a kury zadowolone ;)
2 - oznacza, że jajka znoszą kury, które mają ograniczoną przestrzeń życiową.
3 - to jajka, które pochodzą z chowu klatkowego. Takich jajek najlepiej nie kupować.

Im wyższa wartość cyfry tym jajka są tańsze. Zerówki i jedynki są najłatwiej dostępne w sklepach ekologicznych.

Jajko powinno być owalne. Nigdy nie kupujmy jaj w jakikolwiek sposób zdeformowanych. Niestety takie jajka widziałam kiedyś w jednym z dużych supermarketów. Te jajka zazwyczaj są najtańsze i niestety najgorszej jakości.

Jeżeli kupujemy jajka od wiejskiego gospodarza może się zdarzyć, że na jajkach nie będzie żadnego oznaczenia. Jeśli źródło tych jajek nie jest dla nas pewne, to ich nie kupujmy. Oznacza to bowiem, że jajka nie zostały poddane żadnym badaniom sanitarnym i grozi nam zatrucie .

Czasami może zdarzyć się tak, że gospodarz sprzedaje nam jajka z cyfrą 3, natomiast mamy pewność, że jego kury biegają sobie wolno po podwórku. Chodzi tutaj o to, że sprzedawca chce nam zapewnić jajka przebadane, dobre jakościowo. Jednak nie chce starać się o uzyskanie wyższej klasy jajek, bo wymagałoby to od niego więcej wysiłku. Nie chce tego robić, bo jajka i tak dobrze się sprzedają.

Wadą jajek od gospodarza jest to, że często można w nich znaleźć zarodki ptasie. Wrażliwi nie powinni, więc ich kupować.

Zawsze przed spożyciem jaj sprawdźmy czy są świeże zanurzając je w wodzie. Jeśli opadają na dno spokojnie możemy je zjeść. Jednak najlepiej dopiero po obróbce termicznej. Jesli chcemy zjeść jajka na surowo, to koniecznie je sparzmy, czyli potrzymajmy przez chwilę w gorącej wodzie. Pamiętajmy, że to właśnie na skorupce znajdują się bakterie, które mogą wywołać salmonellozę.

Kiedy trzymamy jajka w lodówce i chcemy, żeby zostały dłużej świeże, umieśćmy je pionowo, komorą powietrzną, czyli szerszym czubkiem do góry ;)


1 komentarz :

  1. Zawsze 'czytam' jajka ;) Kupuję najchętniej z jedyneczką - bez przesady z ekologizacją drobiu, 1 odpowiada temu, co na wsiach mają nasze babcie, 0 to już kurze ekocyborki ;)

    OdpowiedzUsuń