Polubiłam smak soli morskiej firmy Kamis. Podkreśla ona smak wielu potraw. Szczególnie lubię dodawać ją do sałatek.
Skład jest prosty, określony na opakowaniu. |
Kierując się zasadą, że kolejność składników umieszczonych na opakowaniu jest zgodna z ich ilością w gotowym produkcie, postanowiłam przygotować identyczną mieszankę we własnej kuchni. Bazylii dodałam 1 łyżeczkę, a mięty ok. 1/4 łyżeczki. Soli dodałam tyle, aby pozostałe składniki nie dominowały, ale były delikatnie wyczuwalne (ok. 1/2 kg ).
Kwiaty lawendy i nagietka kupiłam w sklepie zielarskim. |
Robienie takich mieszanek w domu jest tańsze i bardziej eko, ponieważ nie kupujemy ciągle młynków jednorazowego użytku, a korzystamy z jednego dobrej jakości.
Czy Wy także macie swoje ulubione mieszanki ? I czy próbowaliście tworzyć je we własnej kuchni ?