Dlaczego mówi się, że Coca-cola jest niekorzystna dla zdrowia, a mleko bardzo zdrowe?
Oba produkty zawierają fosforany. Za nie właśnie głównie nie lubi się Coca-coli.
Mleko oprócz nich zawiera również wapń, który neutralizuje niekorzystny wpływ fosforanów na nasz organizm. Jeśli więc napijemy się Coca-coli do potrawy, która zawiera białko bogate w wapń, skutki dla naszego organizmu będą podobne do tego, jakbyśmy wypili mleko. Coca-cola nie jest więc zakazanym produktem. Trzeba jednak pamiętać, że zawiera bardzo dużo węglowodanów prostych i nie należy jej spożywać na pusty żołądek. W szklance Coca-coli znajduje się ponad 5 łyżeczek cukru.
Okazuje się, że reklama, w której proponowało się pić Coca-colę do obiadu miała swoje naukowe uzasadnienie ;)
Kiedyś moja koleżanka wskutek czasowej utraty węchu opowiadała różne rewelacje i jedną z nich było to, że bez zapachu cola i mleko smakują w zasadzie tak samo... ;)
OdpowiedzUsuńWłaściwie zmysł smaku bez węchu nie funcjonuje dobrze :)
UsuńNo wiem, wiem, dlatego się dzielę spostrzeżeniem osoby, która miała okazję sprawdzić ;)
UsuńMleko ma mnóstwo witamin i minerałów, a coca cola to prawie sam cukier... Sądzę, że mleko wygrywa tą rundę definitywnie ;)
OdpowiedzUsuńMoże w przyszłości?... Kto wie..
oczywiście masz rację, że mleko ma więcej substancji odżywczych :)
Usuńzdecydowani nie można postawić znaku równości między mlekiem i colą, coca cola zawiera kwas fosforowy, fosforanów do mleka się nie dodaje a do produktów z mleka typu serki topione albo mleko w proszku
OdpowiedzUsuń