Dzisiejszy wpis będzie naprawdę smaczny :) Podam Wam przepis na ciepłe danie, które wprost rozpływa się w ustach. Idealne dla smakoszy serów pleśniowych :)
Oto składniki, które użyłam do przygotowania mojej dzisiejszej szybkiej i smacznej obiadokolacji :)
- belgijski ser Val-Dieu. Można użyć także ser camembert firmy President.
- świeży rozmaryn
- młody czosnek
- chleb razowy
- dobrej jakości oliwa z oliwek
Serek firmy Abbaye Abdij jest sprzedawany w glinianej miseczce, co znacznie ułatwia jego przygotowanie. Nacinamy go i w tych miejscach umieszczamy pokrojone ząbki czosnku i listki rozmarynu.
- Na 180 g sera użyłam 2 ząbki czosnku i 1 gałązkę rozmarynu.
Ser polewam niewielką ilością oliwy z oliwek i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza na 20 minut, a chleb piekę przez ok. 5 minut. Następnie kroję grzanki w kostkę i podaję je z serem :)
Smacznego :)
O matko, ślinka mi cieknie... Jestem maniaczką serów i czasem mój obiad to właśnie tylko taki ser. Koniecznie muszę sobie zrobić <3
OdpowiedzUsuńoj tak ;) jedna taka porcja to danie dla dwóch osób :)
OdpowiedzUsuńa w jakiej sieci można kupić ten konkretny serek w naczynku?
OdpowiedzUsuńkupiłam go w Almie :) i zamierzam gliniane naczynie wykorzystywać do zapiekania serków z innych firm :)
Usuńa tak myślałam, ze to pewnie Alma, dzięki:)
UsuńW jednej z książek Jamiego Olivera był bardzo podobny przepis, tylko z wykorzystaniem sera w pudełeczku - pycha :) Takiego w glinianej miseczce nie widziałam - fajny pomysł.
OdpowiedzUsuńbardzo smakowicie, wygląda ten serek:) musze jak najszybciej przygotować taką kolację :)
OdpowiedzUsuńJadłam już coś podobnego i było to niebo w gębie, ale to chyba bomba kaloryczna.
OdpowiedzUsuńMój serek liczy sobie 585 kcal, więc jak na dwie osoby to ok ;) do tego łyżeczka oliwy i ok. 2 kromek chleba :)
UsuńJestem serojadem, więc na pewno spróbuję :D
OdpowiedzUsuńAle pychota! I te świeże zioła - bardzo na plus!
OdpowiedzUsuńOstatnio jadłam coś podobnego, niebo w gębie!:)
OdpowiedzUsuńmój żołądek domaga się takiego sera!:D
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis!
OdpowiedzUsuńO, to dla mnie, to dla mnie! :D uwielbiam sery pleśniowe :)
OdpowiedzUsuńWygląda niezwykle ciąąąąągnąąąąco:)
OdpowiedzUsuń