Polubiłam smak soli morskiej firmy Kamis. Podkreśla ona smak wielu potraw. Szczególnie lubię dodawać ją do sałatek.
Skład jest prosty, określony na opakowaniu. |
Kierując się zasadą, że kolejność składników umieszczonych na opakowaniu jest zgodna z ich ilością w gotowym produkcie, postanowiłam przygotować identyczną mieszankę we własnej kuchni. Bazylii dodałam 1 łyżeczkę, a mięty ok. 1/4 łyżeczki. Soli dodałam tyle, aby pozostałe składniki nie dominowały, ale były delikatnie wyczuwalne (ok. 1/2 kg ).
Kwiaty lawendy i nagietka kupiłam w sklepie zielarskim. |
Robienie takich mieszanek w domu jest tańsze i bardziej eko, ponieważ nie kupujemy ciągle młynków jednorazowego użytku, a korzystamy z jednego dobrej jakości.
Czy Wy także macie swoje ulubione mieszanki ? I czy próbowaliście tworzyć je we własnej kuchni ?
Bardzo ciekawy pomysl - z pewnoscia wyprobuje u siebie :)
OdpowiedzUsuńNie widziałam tej soli, ale chętnie bym jej spróbowała. Jaka jest jej cena?
OdpowiedzUsuńKosztuje ok. 8 zł.
UsuńŚwietny pomysł. W mojej kuchni podstawą jest bazylia, oregano, tymianek.
OdpowiedzUsuńWłaśnie sobie uświadomiłam, że ja w ogóle nie używam soli w kuchni ;) zero, serio serio.
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na mieszankę, ja też bardzo lubię sól ziołową, a zrobiona samemu, to zrobiona samemu... :)
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam tę sól i dodaję do wszystkiego co się soli.. czyli w moim przypadku do wszystkiego :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł!! Koniecznie muszę to wypróbować :)))
OdpowiedzUsuńOj pewnie, ja wiele razy robię moje własne mieszanki ziół - to bardzo kreatywna kuchnia :P
OdpowiedzUsuńmasz wspaniałego bloga! będzie mi miło jeśli spodoba Ci się mój i również go zaobserwujesz ;))
OdpowiedzUsuń